Sunday, July 12, 2015

Mencari Jurai Keluarga Sebelah Apak [ siri 4 ]

Assalamualaikum......

Ni kisah semalam  ,Lepas jumpa Yop mi kat tol Bidor,aku dan isteri plan nak gi
ziarah Nyah dan Family dia ..Lagi pun seminggu lagi nak raya dah..Pukul 12.30 tgh
sampai rumah Ngah...kebetulan dia cuti...so kami ajak dia ke rumah lama mak ,
plan nak kemas mane yang patut...

Memang sedih bila masuk kedalam banyak sampah sarap...so kami bertiga mula
mengemas...gerobok kayu tu aku alih pinggan mangkuk nye...Nyah dan Mar
memilih mane barang -barang yang perlu di buang...Habuk,Sampah,sarang Tikus
dll....Dari satu ruang ke satu ruang kami kemas.


Bila dah settle bawah kami naik atas..Nampak siling dah berkulat tu tandanya
bumbung dah start bocor,dinding ade yang dah tercabut...
Aku masuk bilik Apak..terharu dan sedih ,.memang dok teringat dia..Dalam hati
Aku berkata '' Setiap apa yang berlaku pasti ade makna yang tersurat ''.


Rumah ni banyak mengumpul kisah dan nostalgia keluarga kami....
Bagi aku...lahir kat sini,membesar kat sini ,berkampung di sini....
3.30 petang kami berhenti mengemas....
Aku dan Mar balik ke rumah Nyah,Lepas ASAR kami bertolak pulang ke Gombak...

InsyaAllah...jika di IZIN kan,,,rumah ni akan bercahaya semula ...



photo kediaman 129 C pada 1980 








Photo kediaman pada 18 / 09 / 2014






Dulu Lain Sekarang Lain Adik kecil tu si SAM@Ramatulnisa...anak sedara duduk ngan atoknya aruah Ngah Mat dan Ngah Minah...kira anak ke2 kak azizah n aruah abg jalil..
Dulu Lain Sekarang Lain Rumah kampung ni nyimpan byk kenangan.Aku,kakak2 dan Abang2 kebanyakannya lahir kat rumah pusaka ni...Dah lebih 50thn dibina atas tanah milik Mak...Ni original view sebelum Aruah Bapak aku reno rumah ni..Gambor ni dirakam lebih kurang 1980an...Sebelah sana tu rumah Aruah Ngah Mat / Aruah Ngah Minah [ Bapa/Mak saudara]...Kat belakang sekali tu ..rumah Aruah Pak cik Nanyan [ Anak dia Isnin ..rakan aku kat sekolah ...memo 18/09/14 [ Khamis]


























No comments:

Post a Comment