Thursday, October 15, 2015

Tamadun Awal Sungai Tua 500BC [ Siri 4 ]

Arkeologi Sungai Batu: Kajian Fasa 3- 2011


Peta Kompleks Tamadun Sungai Batu yang menunjukkan 
setiap tapak yang telah diekskavasi sejak 2009-2011

Ekskavasi Fasa 3-2011 telah menggunakan geran USM dan Jabatan Warisan Negara/Yayasan Al-Bukhary. Fasa 3 telah mendedahkan 12 tinggalan struktur binaan (warna biru) yang dijangka berfungsi sebagai pusat pentadbiran. Kebanyakannya yang masih jelas dilihat ialah struktur lantai. Disamping itu, juga ditemui tinggalan dinding, lapik tiang, pecahan atap genting dll. Berdasarkan geomorfologi kawasan di sekeliling 12 struktur senibina ini dijangka ianya di kelilingi oleh air.

 Data pentarikhan sehingga kini hanya diperolehi daripada arang (radiokarbon). Semua data bata (kaedah OSL/TL) masih belum diterima lagi. Arang lebih menggambarkan aktiviti yang telah berlangsung di bangunan ini berbanding bata akan memberikan tarikh bila ianya dibuat. Walau bagaimanapun, ada antara tarikh arang telah memberikan tarikh pada kurun pertama Masihi, iaitu di tahun 50CE.

16 gambar di bawah adalah antara gambar di 12 tinggalan struktur senibina tersebut- meliputi lantai, sebahagian dinding, lapik tiang dll. Kajian rekonstruksi semula kesemua bangunan tersebut sedang dilakukan. Ada struktur bangunan yang mempunyai ruang bilik. Penemuan ini sangat penting dalam mengkaji rupabentuk senibina kawasan pentadbiran kompleks Sungai Batu.

Secara umumnya, kajian di Fasa-3: 2011 ini telah dapat melengkapkan tamadun Sungai Batu yang sebelum ini (2009-2010) telah ditemui bukti peleburan besi, jeti sungai dan bangunan upacara.

struktur lantai berlapis

                            
                                         tinggalan lantai dan dinding mengasingkan 2 ruang

lapik tiang

dinding

dinding dan lantai yang menunjukkan kehadiran ruang bilik

dinding tengah

tangga bertingkat

kemungkinan tiang bata yang telah tumbang

pengasingan ruang

pelbagai saiz bata yang telah digunakan

laluan antara dua ruang

lantai drp pelbagai saiz bata

lantai- gabungan bentuk lurus dan membulat

bata kedudukan menegak- mungkin tiang yg tumbang atau bahagian pengasingan ruang

susunan bahagian pengasingan ruang

susunan bata berlapis dan bertingkat


No comments:

Post a Comment